AREPA: turnaround specialist in de regio Rotterdam

PE Punten online halen met webinars van AREPA

Bij een turnaround van installaties en machines is het zaak om het geplande onderhoud zo goed en snel mogelijk te voltooien. Deskundige hulp en ondersteuning bieden daarbij een uitkomst. Een turnaround vindt onder meer plaats in de maakindustrie, petrochemie, laboratoria, onshore, offshore, renewables en recycling. Stuk voor stuk industrieën die veelal te vinden zijn in de regio Rotterdam. AREPA is specialist in turnarounds en is met een kantoor in Rotterdam de ideale partner voor de uitvoering van deze onderhoudsstops.

Turnaround of onderhoudsstop?

Een turnaround is een term uit de industrie en staat voor een geplande onderhoudsstop. Deze onderhoudstop biedt de ruimte om grootschalig onderhoud, eventuele reparaties en aanpassingen door te voeren. De duur van een turnaround – ook wel TA genoemd – varieert van enkele dagen tot enkele weken. De precieze tijd is afhankelijk van de aard en omvang van de turnaround. In vrijwel alle gevallen is het doel om de onderhoudsstop zo kort mogelijk te houden, zodat (productie)processen niet te lang stilliggen.

De rol van AREPA in een turnaround

Binnen een turnaround ontzorgt AREPA opdrachtgevers met een deel van de werkzaamheden: het reconditioneren van elektrotechnische en elektromechanische ruimtes en machines. Denk bijvoorbeeld aan verdelers en MCC-ruimtes. AREPA is specialist in reconditioneren en voert de werkzaamheden dan ook op hoog niveau uit.

Turnaround proces: zo werkt het

Een turnaround proces bestaat uit diverse onderdelen. Welke onderdelen voor de turnaround van uw bedrijf van toepassing zijn, zal afhangen van het type organisatie, de omvang van de onderhoudstop en de aard van het onderhoud.

Grofweg is het proces in drieën te delen: voorbereiding, uitvoering en opstarten.

Voorbereiding turnaround
Bij de voorbereiding van een turnaround staat onder meer de planning centraal en wordt de omvang van de onderhoudsstop vastgesteld. Ook is dit het moment om voorafgaande inspecties uit te voeren en de staat van de apparatuur te beoordelen

Uitvoering turnaround
De uitvoering van de turnaround zelf begint met het stilleggen van de installaties. Het is belangrijk om dit onder vastgestelde procedures te doen, om zo risico’s te minimaliseren. Het nemen van veiligheidsmaatregelen is in deze fase ook zeer belangrijk, zodat de werkplaats veilig is voor de onderhoudswerkzaamheden.

Vervolgens voeren technici en onderhoudsspecialisten het onderhoud uit. Dit kan variëren van reparaties tot het vervangen van onderdelen en het doen van upgrades aan de apparatuur. Na het onderhoud volgt de inspectie en het testen om te zorgen dat alles weer goed functioneert. Aan het einde volgt de documentatie van de voltooide werkzaamheden.

Opstarten na turnaround
Na uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden komt het opstarten van de apparatuur en installaties. Het herstarten van de installaties gebeurt stap voor stap, om eventuele problemen te identificeren en te verhelpen. Mogelijke optimalisaties worden hier ook doorgevoerd.

Turnaround: het proces bij AREPA

AREPA voert turnarounds uit in nauw contact met zijn opdrachtgever, doorgaans is dat met de projectmanager of turnaround manager van de organisatie. Er volgt gezamenlijke afstemming over het tijdvak dat AREPA ter beschikking heeft om het werk te realiseren. Ook over de scope, het verwachte resultaat en de doorlooptijd maken we afspraken.

Voorbeeld scope, verwacht resultaat en doorlooptijd
Stel u vraagt AREPA voor het reconditioneren van de sturingskasten van een hijskraan. De scope in dit voorbeeld is het verwijderen van potentieel geleidende en isolerende productie- en procesvervuiling. Het verwachte resultaat is dat de componenten na de reconditionering weer in optimale conditie zijn. Ook zijn de componenten stof arm en vindt er een vrije doorstroom plaats naar de koeling en warmteafvoer. Dit alles voeren we uit binnen het tijdvak dat vooraf gezamenlijk afgestemd is.

Tijdens de turnaround werkt AREPA volgens de geldende veiligheidsnormen. Onze specialisten beschikken over de juiste certificaten voor de uitvoering van de werkzaamheden. Komen we tijdens de turnaround bijzonderheden tegen, dan melden we deze direct bij de juiste contactpersoon ter plaatse. Na afloop van de werkzaamheden maken we een gedetailleerd rapport.

Het belang van turnaround management

Goed turnaround management is van essentieel belang voor het waarborgen van de veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van uw installaties en machines.

Waarborging van veiligheid

Het regelmatig uitvoeren van onderhoud en inspecties tijdens turnarounds, brengt vroegtijdig problemen aan de installaties aan het licht. Dat vermindert de kans op ongevallen en veiligheidsincidenten. Turnaround management biedt bovendien de mogelijkheid om veiligheidsprotocollen periodiek onder de loep te nemen en waar nodig te herzien. Zo weet u zeker dat de veiligheid van werknemers en de omgeving gewaarborgd blijft.

Betrouwbaarheid en efficiëntie

Als u turnarounds op periodieke basis uitvoert, verhoogt u de betrouwbaarheid van uw productieprocessen. Klanten, bedrijven en andere leveranciers blijven op die manier consistent bediend.

Tegelijkertijd zorgen preventief onderhoud en tijdige reparaties aan de machines en installaties ervoor dat onverwachte storingen minder snel voorkomen. Ook draagt minimale uitvaltijd bij aan een betere winstgevendheid door een betrouwbare productie.

De 5 voordelen van goed georganiseerde turnarounds

Al met al levert solide turnaround management organisaties en bedrijven meerdere voordelen op:

  • Verbeterde veiligheid en het reduceren van ongevallen
  • Verhoging van de betrouwbaarheid van installaties en machines
  • Maximale efficiëntie van de productieprocessen
  • Voorkomen van onverwachte uitgaven door preventief onderhoud
  • Naleving van regelgeving en normen

Turnarounds in de Rotterdamse industrie

Turnarounds komen veel voor in de regio Rotterdam. Dat komt door diverse factoren die uniek zijn voor deze regio. Zo is er onder meer een hoge concentratie van de petrochemische industrie, mede door de Rotterdamse haven.

Nederlandse bedrijven, in het bijzonder in de regio Rotterdam, moeten daarnaast voldoen aan strikte milieu- en veiligheidsregelgeving waar streng op gecontroleerd wordt. Turnarounds zijn hierin noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de apparatuur en processen voldoen aan de wettelijke vereisten en om de impact op het milieu te minimaliseren.

Tot slot is de Rotterdamse haven van groot belang voor de Nederlandse economie. Het optimaal functioneren van deze industriële installaties en machines is dan ook essentieel. Periodiek onderhoud en regelmatige turnarounds zijn noodzakelijk om de betrouwbaarheid en capaciteit van deze machines te waarborgen.

AREPA heeft een kantoor en gedreven team in Rotterdam. Hierdoor kennen we niet alleen de regio goed, ook zijn we in het geval van calamiteiten en incidenten snel ter plaatse. Dit vergemakkelijkt het snel schakelen, het opstellen van een plan van aanpak en helpt de hoeveelheid downtime reduceren.

AREPA, specialist in turnarounds

Met ruim 40 jaar ervaring in de internationale industrie, weet AREPA wat er komt kijken bij een turnaround. Onze specialisten zijn gewend te werken met strakke deadlines, waarbij kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan. Dit is van groot belang binnen turnaround werkzaamheden die in een kort tijdsbestek uitgevoerd moeten worden.

AREPA is specialist in het reinigen en reconditioneren van apparatuur tijdens een turnaround. Het is prettig om onze opdrachtgevers te ontzorgen door dit onderdeel voor onze rekening te nemen. Al helemaal nu het in tijden van personeelstekort lastig kan zijn om de juiste persoon aan te nemen om de klus te klaren.

Wilt u meer weten over hoe AREPA helpt bij het uitvoeren van turnarounds? Neem vrijblijvend contact met ons op. We staan u graag te woord.


Krijg de hulp die je nodig hebt.

Lees meer over onze technische reconditioneringsdiensten, onderhoudsservice, continuïteitsadvies en meer.

Contact »